Szépkilátó és környéke

A 71-es útnál fekszik a 140 méter tengerszint feletti magasságú Szépkilátó. Egykor Kápolna-dombnak hívták, mert aljában a domonkos rendiek kolostora állt.

A domb alján található, a II. századból származó római villát, a hozzá tartozó fürdőt és Római-forrást az 1940-es években kezdték el feltárni. A Szépkilátó tövében fakadó forrás szolgáltatta a hajdani római villa fürdőépületének vízellátását. Később Kápolna-kútnak is hívták. 2001-ben újította föl a Balatongyöröki Ifjúságért Egyesület.

Római forrás
Szent Mihály kápolna

A dolomit kápolnadombon lévő középkori vár alapjaira épülhetett rá 1622-ben a Szent Mihály tiszteletére szentelt kápolna, amelyhez halászok csodás megmenekülésének a története kötődik.

A látogató akár közúton, akár vízen érkezik, már messziről láthatja a Szent Mihály-kápolnát. A dolomit kápolnadomb valaha a Balaton vizéből kiemelkedő sziget volt.

Becehegy ormán áll egy kápolna, mely területileg Györökön van, de a vitaiak és az edericsi, becei szőlősgazdák építették immár 101 éve. Az utóbbi években éledt újra, telt meg élettel.
Tatár János esperes úr idejében történt az oltár újrafestése, beindult a rendszeres vasárnapi misézés.

Becehegyi kápolna

Tavalyi évben a kápolna 100 éves évfordulója kapcsán a három falu hívő lakossága szeretet-lakomát tartott a nap emlékére hagyományteremtő szándékkal. Idén ezt
folytattuk május 18-án, Szentháromság ünnepén. Az idő kegyes volt, gyönyörű verőfényes nap, lélegzetelállító látvány a Szigligeti-öbölre, az Eötvös-idézet igazsága jut a néző eszébe, valóban vetekszik a Nápolyi-öböllel.

Eötvös Károly: Utazás a Balaton körül

A Szépkilátóról elénk táruló Tapolcai-medence, a Szent György-hegy, Szigliget, a badacsonyi bazalt orgonák, Balatongyörök bájos panorámája mindenkit maradásra késztet. Balatongyörök és környéke a balatoni régió egyik legszebb része. Nem véletlenül, hogy a rómaiak is megtelepedtek e helyen, kialakítva és meghonosítva fürdőkultúrájukat.

A mai értelemben vett fürdőkultúra és ezzel együtt a turizmus az 1960-as évektől indult igazán fejlődésnek. A község a pihenni, üdülni vágyó bel- és külföldiek körében roppant kedvelt. A turizmus, ami az itt élők legfőbb megélhetési forrása, lehetővé tette a lakosok anyagi gyarapodását, ami a falú összképén is meglátszik

ik. A Balaton-part egyik legkedveltebb üdülőhelyei közé sorolják, nem ok nélkül. Számos író, költő, művész, politikus, jeles személyiség vásárolt magának itt ingatlant. Egyre-másra épültek és épülnek a községben, a strandon és környékén a vendéglátó, szolgáltató egységek.

A rendszerváltás óta önkormányzataink rendre azon munkálkodnak, hogy a község szépüljön, fejlődjön megtartva értékeinket és emlékeinket. Mindezzel vonzóvá téve vidékünket nemcsak a látogatók, de a lakosok előtt is.

A községet északról a Keszthelyi-hegység határolja, amely túralehetőségek remek tárháza. Számos kilátó, sziklás rész, barlang, tisztás, teszi változatossá, kellemessé túránkat. Kiépített túraútvonalak adnak útbaigazítást.

Tájékoztató táblák, pihenésre alkalmas padok, esővédő beállók szolgálják a vándort. A tanösvény igazi élményt nyújt a védett növény és állatvilágot Tájékoztató táblák, pihenésre alkalmas padok, esővédő beállók szolgálják a vándort. A tanösvény igazi élményt nyújt a védett növény és állatvilágot

Ha az Európában rendkívül népszerű turizmusformáról, a kerékpáros turizmusról beszélünk, akkor említést kell tenni a Balaton körüli bicikliútról. A teljes balatoni bringakörút a biciklisek rendelkezésére áll. 

A kiváló adottságokkal rendelkező strandon évek óta szervezett szörf és vitorlásoktatás folyik. Kiterjedt vendégkörének és a PR munkának köszönhetően minden nyár elején nemzetközi Szörfbajnokságokat rendeznek Balatongyörökön.

„A jövőben vitorláskikötőben is lehetne gondolkodni”, véli a mostani testület, megvalósítását elérhető időn belül tervezi. Strandi adottságok: jó levegő, árnyas és napos területek, játszótér, gyermek medence, csúszda, röplabda, tenisz, szörf, csónak, vízi-bicikli kölcsönzés, mind – mind elegendő sportolási, mozgási lehetőséget biztosít a nyári hónapokban. A gyermek animáció nyaranta sikerrel működik

Horgászás szempontjából Balatongyörök rendelkezik a leghosszabb partszakasszal. A faluban a halászat hagyománya a 18. századig nyúlik vissza. A 99 férőhelyes csónakkikötő hozzájárul az igazi horgászturizmus kialakulásához, illetve fellendítéséhez.

Balatongyörökön a szabadidő eltöltésének gazdag kínálata, a pihenést, kikapcsolódást szolgáló atmoszférája hívja és várja a vendégeket.

Látogasson el hozzánk, megéri!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Hasonló cikkek

Keszthely

Festetics kastély A keszthelyi Festetics kastély építését 1745-ben a Festetics család tagjaként Festetics Kristóf kezdte.  Az akkoriban 34 termes épületet a XVIII. és XIX. században

Hévízi Tófürdő

A hévízi gyógyvizet már a rómaiak is használták, de az egyedi adottságokat felhasználó terápia gyökerei 1795-re nyúlnak vissza. A fürdő fejlődésének üteme a századfordulót követően

Rezi Vár

1957-ben láttak hozzá a vár hét éven át tartó feltárásához és helyreállításához. A vár használati joga 1989-ben magánkézbe került, azóta folyamatos felújítás alatt áll. A

Badacsony

E nagyszerű tájban a hasonlók közt is a legmagasabb, legismertebb és legértékesebb a Badacsony. Közvetlen a tó partjáról indul lejtője, előbb szelíden és álmatagon, hogy

Értesülj első kézből!